Skip to main content
Skip table of contents

Sosiaalihuollon arkistoinnin käsitteet

Ylätunniste-THL-KA (1)-20240701-074314.png

Tässä osiossa avataan keskeiset käsitteet. Käsitteet on selitetty lyhyesti taulukossa ja tarvittaessa ohjataan lukemaan enemmän ohjauskokonaisuuden sivuilta. Siellä käsitettä on avattu laajemmin kontekstissa, johon käsite liittyy.

Arkistokaava

Arkistoitavien asiakirjasarjojen ja -ryhmien luokittelujärjestelmä. 

Kts. lisää ohjauskokonaisuuden kohdasta Arkistokaava osoittaa arkiston rakenteen.

Arkistoluettelo

Arkistoitavien ja tarvittaessa myös pitkään säilytettävien tietoaineistojen fyysisen hallinnan mahdollistava luettelo. 

Kts. lisää ohjauskokonaisuuden kohdasta Arkistoluettelo.

Arkistonmuodostaja

Yhteisö (virasto, laitos, järjestö tms.) tai yksityinen henkilö eli jokin toimija, jonka tehtävien hoitamisesta syntyy tai on syntynyt yksi tai useampi aineistokokonaisuus.

Arvonmääritys

Arvonmääritys on asiakirjan elinkaarihallinnan prosessi, jossa määritellään, mitkä asiakirjat arkistoidaan (säilytetään pysyvästi) ja mitä asiakirjoja säilytetään määräajan sekä kuinka kauan määräajan säilytettäviä asiakirjoja säilytetään. 

Asiakasasiakirja

Viranomaisen ja yksityisen järjestämään sosiaalihuoltoon liittyvä, julkisuuslain 5 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitettu asiakirja, joka sisältää asiakasta tai muuta yksityishenkilöä koskevia asiakastietoja (laki sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista 254/2015, 3 §).

Asiakirja/asiakirjatieto

Asiakirja on todistusvoimaista tietoa. Toimija on tuottanut tai vastaanottanut tiedon osana tehtäviään ja säilyttää sitä tietovarantona sekä todisteena. Asiakirja on sisällön, rakenteen/ilmiasun ja kontekstin kokonaisuus. Se voi olla kirjallinen tai kuvallinen esitys (tietosisältö) tai sellaisesta sähköisesti tai muulla vastaavalla tavalla aikaansaatu esitys, joka on luettavissa, kuunneltavissa tai muutoin ymmärrettävissä teknisin apuvälinein.

Pysyvä säilytys/Pysyvä säilyttäminen

Pysyvä säilyttäminen tarkoittaa henkilötietojen käsittelyssä sitä, että tietoja säilytetään alkuperäistä käyttötarkoitusta varten eikä niitä tuhota tai siirretä varsinaisesti arkistoon lainkaan. Niiden säilyttämiselle on olemassa pysyvä peruste etujen, oikeuksien tai velvollisuuksien määrittäjänä. (tiedonhallintalaki, HE 284/2018 vp, s. 98)

Arkistolaissa käytetty termi pysyvä säilyttäminen tarkoittaa EU:n tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tiedonhallintalain mukaista arkistointia.

Kts. lisää ohjauskokonaisuuden kohdasta Tiedonhallinnan ja arkistoinnin uudet käsitteet vanhojen rinnalla.

Seulonta

Seulonta on arvonmäärityksen toimenpanoa. Se kattaa esimerkiksi seuraavat toimenpiteet:

  • arkistoitujen ja määräajan säilytettävien asiakirjojen erottaminen toisistaan

  • asiakirjojen hävittäminen/tuhoaminen säilytysajan päättymisen jälkeen

Kts. lisää ohjauskokonaisuuden kohdasta Seulonta ja tuhoaminen (hävittäminen).

Seulontapäätös

Kansallisarkiston päätös arkistoitavista asiakirjatiedoista ja niiden säilytysmuodosta. 

Kts. lisää ohjauskokonaisuuden kohdasta Mikä on seulontapäätös.

Tuhoaminen

Tuhoaminen (aiemmin hävittäminen) on määräajan säilytettävän asiakirjan fyysistä (ml. tekninen) tuhoamista sekä arkistoitavan asiakirjan analogisen muodon (ilmentymän) tuhoamista. 

Tämä ohjauskokonaisuus on toteutettu Kansallisarkiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Kokonaisuus lukeutuu osaksi image-20240618-120856.png Hyvinvointialueille siirtyvien tietoaineistojen hallinnan suunnittelu ja ohjaus  -projektia. Ohjauskokonaisuuden materiaalit ovat tuotettu vuonna 2023.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.