Etapp 5. Bedöm resultatet – identifiera bristerna
På åtgärdsvägens femte etapp bedömer du hur behoven och målen för arkivering förverkligas i din organisations verksamhet. I kapitlet finns bedömningslistor som du kan använda som stöd vid självbedömningen av de olika delområdena. I bedömningen kan du också utnyttja hjälpmedel, processer och metoder som din organisation erbjuder.

Bild. På åtgärdsvägens femte etapp ser man på helheten, bedömer hur man lyckats och identifierar bristerna, som man börjar åtgärda när planeringen och utvecklingen av arkiveringen som en del av informationshanteringen fortsätter.
Synvinklar för bedömningen
Det är viktigt att din organisation känner till verksamhetsmiljön och kraven för arkivering och att den har heltäckande anvisningar och rutiner för arkivering. Dessutom ska den följa upp hur arkiveringen överensstämmer med kraven och förverkligas. Uppföljningens resultat kan utnyttjas vid planeringen och utvecklingen av arkiveringen.
Mognadsmodeller och självbedömningsverktyg hjälper att bedöma hur man lyckats och avhjälper brister inom olika delområden. Bedömningen bör inkluderas till exempel i den övriga bedömnings- och utvecklingsverksamheten i organisationen. Beakta i bedömningen såväl administrativa, tekniska som innehållsmässiga synvinklar:
⚫ Administrativ synvinkel
Kännedom om verksamhetsmiljön
Organisationens ansvar
Kunnande
Processer och verksamhetssätt
Aktualitet och planmässighet
Ägande av information
Arkivöverföringar och -överlåtelser
⚫ Teknisk synvinkel
Systemutveckling och systemens egenskaper
Förvaring av informationsmaterial
Informationsmaterialens användbarhet
Förstöring av informationsmaterial
Överföring av informationsmaterial
Dataskydd
⚫ Innehållsmässig synvinkel
Arkiverade informationsmaterials integritet och begriplighet
Klassificeringar, hantering av metadata
Beskrivning och dokumentering
Hantering av materialen och kännedom om dem
På internationellt plan har det tagits fram olika handböcker, självbedömningsverktyg och mognadsmodeller, som anknyter till arkivering, informationshantering eller dokumentförvaltning på olika sätt. Vid bedömningen kan du också ta hjälp av rekommendationerna och standarderna för arkivering, informationshantering, dokumenthantering och långtidsförvaring.
Bedömningslistor till stöd för bedömningen
Nedan finns bedömningslistor som du kan använda som stöd när du planerar, genomför eller bedömer arkiveringen i din organisation. Listorna grundar sig på det egna innehållet i anvisningen Åtgärdsväg för arkivering samt internationella modeller som har anpassats till den finländska verksamhetsmiljön.
Bedömningslista: Arkivering som en del av din organisations verksamhet
Vid utarbetandet av checklistan har man använt bland annat en mognadsmodell för dokumentförvaltning och arkivverksamhet som tagits fram av Riksarkivet i Sverige. Synvinklarna i listan fokuserar på organisationens ansvar, riktlinjer och verksamhetssätt.
Bedömningslista: Bedömning av informationssystemen
Digital information i arkivfasen kan innan den överförs till långtidsförvaring förvaras i det system där den har tillkommit, i ett system som ersatt det ursprungliga systemet eller till exempel i ett separat förvaringssystem. Det väsentliga är att systemets egenskaper stöder en pålitlig förvaring.
Listan Bedömning av informationssystemen grundar sig på det innehållet i åtgärdsvägen och Archiving by Design-kriterierna som tagits fram i samarbete mellan europeiska nationalarkiv. Kriterierna hjälper dig att bedöma hur informationssystemen och verksamhetssätten överensstämmer med kraven på arkivering och långtidsförvaring. Du kan använda listan antingen för din organisations självbedömning eller som en del av bedömningen av informationssystemen och -processerna.
Se också de här avsnitten under åtgärdsvägen:
Användningssättet för bedömningslistan beror bland annat på i vilken fas av informationssystemets livscykel den används. I samband med anskaffningen, planeringen eller utvecklingen av informationssystemet är det bra att beakta alla punkter i listan. Om systemet kommer att slopas är det bra att fokusera på följande punkter:
Informationsmodell och dokumentation BEDÖMNINGSKRITERIUM 1
Förvaringstid och bestämning av arkivvärde BEDÖMNINGSKRITERIUM 2
Överföring och metadata BEDÖMNINGSKRITERIUM 5 BEDÖMNINGSKRITERIUM 7
Rekommenderade/öppna filformat BEDÖMNINGSKRITERIUM 4
Då ett system slopas är det bra att bedöma både det gamla och det nya systemet. Informationen från bedömningen kan utnyttjas vid planeringen av det nya systemet och överföringen av informationsmaterialen från det gamla systemet.
I bedömningslistan används begreppet informationsobjekt. I detta sammanhang avses med begreppet en datamängd som behandlas som en helhet och som kan ha en egen identitet. Ett informationsobjekt kan till exempel ha en titel eller identifierare, som avskiljer det från de övriga informationsobjekten. I praktiken kan ett informationsobjekt avse sådana informationshelheter och datamängder som man i samband med åtgärdsvägen för arkivering har kallat för handling, informationsmaterial, informationselement, informationsgrupp eller uttryck.
BEDÖMNINGSKRITERIUM 1 |
VAD? En informationsmodell upprätthålls över informationssystemet, och där beskriver man alla de informationsobjekt som systemet innehåller. Informationen i informationsmodellen ska kunna kopplas till organisationens begreppsmodeller, klassificeringar och grupperingar, såsom ärendegrupperingar, uppgiftsklassificeringar eller informationsgrupper VARFÖR? Huvuddelen av åtgärderna för informationshantering och arkivering är beroende av beskrivningarna och förteckningarna i anslutning till informationsmaterialen. En informationsmodell hjälper olika aktörer att både förstå informationsmaterialens kontext och bedöma deras arkivvärde och nödvändiga användningsbegränsningar för dem. Genom informationsmodellen kan man också bedöma informationens och informationsmaterialens integritet, beviskraft och användningssätt. Observera att informationsmodellen för ett omfattande informationssystem kan bestå av flera undermodeller. HUR? En god informationsmodell:
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 2 |
VAD? En förvaringstid har bestämts för alla informationsobjekt och deras arkivvärde har definierats. För hantering av livscykeln för den information som ingår i informationssystemet har organisationen en förvaringstidsplan (jfr informationsstyrningsplan), som utnyttjas i informationssystemet. VARFÖR? Organisationen ska veta varför den samlar och upprätthåller information och på vilket sätt informationsmaterialen ska vara tillgängliga. Utifrån denna information kan den bedöma vilka informationsmaterial som ska förvaras långvarigt eller arkiveras och vilka som ska förvaras en viss tid. Bestämning av förvaringstiderna och arkivvärdet gör det möjligt att genomföra livscykelhändelser med anknytning till informationshantering i informationssystem. Med tanke på livscykelhantering är viktiga händelser bland annat produktion och ändring av informationens metadata, förstöring eller migrationer, dvs. överföring av information till arkiv eller ett annat system. Enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) och informationshanteringslagen ska informationen efter att förvaringstiden gått ut antingen förstöras eller arkiveras utan dröjsmål. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 3 |
VAD? För varje informationsobjekt har man definierat en representation som man använder i informationssystemet. Informationsobjekten kan sökas med systemets sökfunktioner. Ett informationsobjekt kan ha flera olika representationer. Det ska dock alltid ha en representation som omfattar alla uppgifter och metadata som anknyter till det. På åtgärdsvägens etapper har det också för representation används begreppet förvaringsform eller uttryck. VARFÖR? Informationens användbarhet på lång sikt förutsätter att informationsobjekten kan sökas i alla sina livscykelfaser och att de har en förståelig representation. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 4 |
VAD? Informationsobjekten förvaras i eller kan vid behov kontrollerat konverteras till rekommenderade och standardiserade filformat. VARFÖR? Användning av rekommenderade filformat ökar informationens användbarhet och användningstid. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 5 |
VAD? Alla informationsobjekt är kopplade eller kan enkelt kopplas till en omfattande och uppdaterad metadatahelhet, som gör det möjligt att hantera, förstå och söka objekten. Metadata ska vara tillgängliga för sökfunktionerna. VARFÖR? Uppdaterade och omfattande metadata gör det möjligt att söka, hantera och använda informationsobjekten. De ger också information om informationsmaterialens ursprung och andra kontexter, genom vilka man kan säkerställa materialens användbarhet på lång sikt HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 6 |
VAD? Informationsobjekten förstörs enligt deras förvaringstid. En kontrollerad förstöring kräver att även förstöringen dokumenteras. VARFÖR? Om förvaringstiderna har fastställts korrekt hjälper förstöringen organisationen att “städa” informationssystemen och inrikta resurser till sådana hanteringsåtgärder och sådan utrustning som information som ska förvaras långvarigt kräver. Enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) och informationshanteringslagen ska personuppgifterna efter att förvaringstiden gått ut antingen förstöras eller arkiveras utan dröjsmål. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 7 |
VAD? Med hjälp av en tillräcklig, pålitlig, testad och lätt användbar överföringsfunktion (även export) kan informationsobjekt vid behov överföras, dvs. migreras, till ett annat system eller till arkiv. VARFÖR? Migrationer gör det möjligt att använda information som förvaras långvarigt över program- och utrustningsgenerationer. Exempel på överföringssituationer är överföring av information till arkiv och långtidsförvaring eller byte av informationssystemet på grund av att systemet är föråldrat. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 8 |
VAD? Informationsobjekten är tillgängliga för alla de instanser som har användarrätt till dem. Om ett informationsobjekt innehåller begränsade element ska systemet kunna skapa en offentlig representation av det. VARFÖR? För att information ska vara användbar under en lång tid ska den vara tillgänglig så öppet som möjligt. Användarna ska ha tillgång till informationen inom ramen för dess offentlighetsgrad. HUR?
|
BEDÖMNINGSKRITERIUM 9 |
VAD? Informationssystemet överensstämmer med organisationsspecifika, nationella och internationella krav på informationssäkerhet. VARFÖR? Tillräckliga informationssäkerhetsåtgärder är på lång sikt avgörande med tanke på säkerställandet av informationens integritet och autenticitet. Användaren av informationen ska kunna lita på att informationen har lagrats i systemet med tillräckliga behörigheter och att den under hela sin livscykel är skyddad mot obehöriga ändringar. HUR? Säkerställ att din organisation i genomförandet av dataskydd följer de nationella dataskyddskraven och -riktlinjerna och att de rekommendationer och standarder som gäller din organisation är kända. |