Etappi 5. Arvioi onnistumista - tunnista puutteet
Toimenpidepolun viidennellä etapilla arvioidaan, miten arkistoinnin tarpeet ja tavoitteet toteutuvat organisaatiosi toiminnassa. Lukuun on koostettu arviointilistoja, joita voit käyttää apuna eri osa-alueita koskevassa itsearvioinnissa. Voit hyödyntää arvioinnissa myös oman organisaatiosi tarjoamia apuvälineitä, prosesseja ja menetelmiä.
Näkökulmia arviointiin
Organisaatiosi on tärkeää tuntea arkistointia koskevat toimintaympäristö ja vaatimukset, ja sillä pitää olla kattavat ohjeet ja toimintatavat arkistoinnille. Arkistoinnin vaatimustenmukaisuutta ja toteutumista pitää lisäksi seurata. Seurannan tuloksia voidaan hyödyntää arkistoinnin suunnittelussa ja kehittämisessä.
Kypsyysmallit ja itsearviointityökalut auttavat arvioimaan onnistumisia ja parantamaan puutteita eri osa-alueilla. Arviointi on hyvä kytkeä osaksi esimerkiksi muuta organisaatiossa tehtävää arviointia ja kehittämistoimintaan. Ota arvioinnissa huomioon sekä hallinnolliset, tekniset että sisällölliset näkökulmat:
⚫ Hallinnollinen
näkökulma
Toimintaympäristön tuntemus
Organisaation vastuut
Osaaminen
Prosessit ja toimintatavat
Ajantasaisuus ja suunnitelmallisuus
Tiedon omistajuus
Arkistosiirrot ja luovutukset
⚫ Tekninen
näkökulma
Järjestelmäkehitys ja järjestelmien ominaisuudet
Tietoaineistojen säilyttäminen
Tietoaineistojen käytettävyys
Tietoaineistojen tuhoaminen
Tietoaineistojen siirtäminen
Tietoturva
⚫ Sisällöllinen
näkökulma
Arkistoitavien tietoaineistojen eheys ja ymmärrettävyys
Luokitukset, metatietojen hallinta
Kuvailu ja dokumentointi
Aineistojen hallinta ja niitä koskeva tuntemus
Kansainvälisesti on kehitetty erilaisia oppaita, itsearviointivälineitä ja kypsyysmalleja, jotka liittyvät eri näkökulmista arkistointiin, tiedonhallintaan tai asiakirjahallintoon. Voit tukeutua arvioinnissa myös arkistoinnin, tiedonhallinnan, asiakirjahallinnan ja pitkäaikaissäilytyksen suosituksiin ja standardeihin.
Arviointilistoja arvioinnin avuksi
Alle on koottu arviointilistoja, jotka voit ottaa avuksi, kun suunnittelet, toteutat tai arvioit arkistointia organisaatiossasi. Listat perustuvat Arkistoinnin toimenpidepolku -oppaan omaan sisältöön sekä kansainvälisiin malleihin, joita on muokattu sovellettavaksi suomalaiseen toimintaympäristöön.
Arviointilista: Arkistointi osana organisaatiosi toimintaa
Tarkistuslistan koostamisessa on hyödynnetty muun muassa Ruotsin Kansallisarkiston kehittämää asiakirjahallinnan ja arkistotoimen kypsyysmallia. Listan näkökulmat keskittyvät organisaation vastuisiin, linjauksiin ja toimintatapoihin.
Arviointilista: Tietojärjestelmien arviointi
Arkistovaiheessa olevaa digitaalista tietoa voidaan ennen pitkäaikaissäilytyksen piiriin siirtämistä säilyttää siinä järjestelmässä, jossa se on muodostunut, alkuperäisen järjestelmän korvanneessa järjestelmässä tai esimerkiksi erillisessä säilytysjärjestelmässä. Oleellista on, että järjestelmän ominaisuudet tukevat luotettavaa säilyttämistä.
Tietojärjestelmien arviointi -lista perustuu toimenpidepolun omaan sisältöön ja eurooppalaisten kansallisarkistojen yhteistyönä kehitettyihin Archiving by Design -kriteereihin. Kriteerit auttavat arvioimaan, miten tietojärjestelmät ja toimintatavat vastaavat arkistoitavan ja muuten pitkään säilytettävän tiedon säilyttämiseen liittyviä vaatimuksia. Voit käyttää listaa joko organisaatiosi itsearviointiin tai osana muuta tietojärjestelmiin tai -prosesseihin liittyvää arviointia.
Katso myös nämä toimenpidepolun osiot:
Arviointilistan käyttötapa riippuu muun muassa siitä, missä tietojärjestelmän elinkaaren vaiheessa sitä hyödynnetään. Tietojärjestelmän hankinnan, suunnittelun tai kehittämisen yhteydessä kannattaa huomioida listan kaikki kohdat. Jos järjestelmästä ollaan luopumassa, on hyvä keskittyä näihin kohtiin:
Tietomalli ja dokumentaatio ARVIOINTIKRITEERI 1
Säilytysajat ja arkistollisen arvon määritys ARVIOINTIKRITEERI 2
Siirtäminen ja metatiedot ARVIOINTIKRITEERI 5 ARVIOINTIKRITEERI 7
Suositellut/avoimet tiedostomuodot ARVIOINTIKRITEERI 4
Luopumistilanteessa arviointi on hyvä tehdä sekä vanhalle että uudelle järjestelmälle. Arviointitietoa voidaan hyödyntää uuden järjestelmän suunnittelussa ja tietoaineistojen siirtämisessä pois vanhasta järjestelmästä.
Arviointilistassa käytetään käsitettä tieto-objekti. Käsitteellä tarkoitetaan tässä yhteydessä itsenäistä tietojoukkoa, jota käsitellään yhtenä kokonaisuutena ja jolla on oma identiteetti. Tieto-objektilla on esimerkiksi nimeke tai tunniste, joka erottaa sen muista tietokohteista. Käytännössä tieto-objekti voi tarkoittaa erilaisia tietokokonaisuuksia ja tietojoukkoja, joihin arkistoinnin toimenpidepolun yhteydessä on viitattu muun muassa asiakirjana, tietoaineistona, tietoelementtinä, tietoryhmänä tai ilmentymänä.
ARVIOINTIKRITEERI 1 |
MITÄ? Tietojärjestelmästä ylläpidetään tietomallia, jossa on kuvattu kaikki järjestelmän sisältämät tieto-objektit. Tietomallin tietojen pitää olla yhdistettävissä organisaation käsitemalleihin, luokituksiin ja ryhmityksiin, kuten asiaryhmityksiin, tehtäväluokituksiin tai tietoryhmiin. MIKSI? Suuri osa tiedonhallinnan ja arkistoinnin toimenpiteistä on riippuvaisia tietoaineistoja koskevista kuvauksista ja luetteloista. Tietomalli auttaa erilaisia toimijoita sekä ymmärtämään tietoaineistojen kontekstia että arvioimaan niiden arkistollista arvoa ja tarvittavia käyttörajoituksia. Tietomallin avulla voidaan arvioida myös tiedon ja tietoaineistojen eheyttä, todistusvoimaisuutta ja käyttötapoja. Huomaa, että laajojen tietojärjestelmien tietomallit voivat koostua useista alimalleista. MITEN? Hyvä tietomalli:
|
ARVIOINTIKRITEERI 2 |
MITÄ? Kaikille tieto-objekteille on määritelty säilytysaika ja niiden arkistollinen arvo on määritetty. Organisaatiolla on tietojärjestelmän sisältämän tiedon elinkaaren hallintaa varten säilytysaikasuunnitelma ( vrt. tiedonohjaussuunnitelma), jota hyödynnetään tietojärjestelmässä. MIKSI? Organisaation pitää tietää, miksi se kerää ja ylläpitää tietoa ja miten tietoaineistojen pitää olla käytettävissä. Tämän tiedon perusteella se voi arvioida, mitkä tietoaineistot pitää säilyttää pitkään tai arkistoida ja mitkä ovat määräajan säilytettäviä. Säilytysaikojen ja arkistollisen arvon määritteleminen mahdollistaa tiedon hallintaan liittyvien elinkaaritapahtumien toteuttamisen tietojärjestelmissä. Elinkaaren hallinnan näkökulmasta tärkeitä tapahtumia ovat muun muassa tiedon metatietojen tuottaminen ja muuttaminen, tuhoaminen tai migraatiot eli tiedon siirtäminen arkistoon tai toiseen järjestelmään. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) ja tiedonhallintalaki edellyttävät, että tiedot on säilytysajan päättymiseen jälkeen viipymättä joko tuhotaan tai arkistoidaan. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 3 |
MITÄ? Jokaiselle tieto-objektille on määritelty esitysmuoto, jota tietojärjestelmässä käytetään. Tieto-objekteja pystytään hakemaan järjestelmän hakutoiminnallisuuksilla. Yhdellä tieto-objektilla voi olla useita esitysmuotoja. Sillä on kuitenkin aina oltava vähintään yksi esitysmuoto, joka kattaa kaiken siihen liittyvän tiedon ja metatiedon. Toimenpidepolun etapeilla esitysmuodosta on käytetty myös käsitettä säilytysmuoto tai ilmentymä. MIKSI? Tiedon käytettävyys pitkällä aikavälillä edellyttää, että tieto-objektit ovat kaikissa elinkaarensa vaiheissa haettavissa ja niillä on ymmärrettävä esitysmuoto. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 4 |
MITÄ? Tieto-objekteja säilytetään tai ne ovat tarvittaessa hallitusti konvertoitavissa suositeltuihin ja standardoituihin tiedostomuotoihin. MIKSI? Suositeltujen tiedostomuotojen hyödyntäminen lisää tiedon käytettävyyttä ja käyttöikää. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 5 |
MITÄ? Kaikkiin tieto-objekteihin liittyy tai niihin on vaivattomasti liitettävissä kattava ja ajantasainen metatietokokonaisuus, jonka avulla niitä on mahdollista hallinnoida, ymmärtää ja etsiä. Metatiedon pitää olla hakutoiminnallisuuksien hyödynnettävissä. MIKSI? Ajantasainen ja kattava metatieto mahdollistaa tieto-objektien etsimisen, hallinnoinnin ja käytettävyyden. Se tarjoaa myös tietoaineistojen alkuperästä ja muusta kontekstista informaatiota, joiden avulla voidaan varmistaa niiden käytettävyys pitkällä aikavälillä. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 6 |
MITÄ? Tieto-objektit tuhotaan niiden säilytysajan mukaisesti. Hallittu tuhoaminen edellyttää myös tuhoamisen dokumentointia. MIKSI? Mikäli säilytysajat on määritelty oikein, tuhoaminen auttaa organisaatioita “siivoamaan” tietojärjestelmiä sekä keskittämään resursseja pitkään säilytettävän tiedon vaatimiin hallintatoimenpiteisiin ja laitteisiin. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) ja tiedonhallintalaki edellyttävät, että henkilötiedot säilytysajan päättymiseen jälkeen viipymättä joko tuhotaan tai arkistoidaan. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 7 |
MITÄ? Tieto-objektit voidaan riittävän, luotettavan, testatun ja helppokäyttöisen siirtotoiminnallisuuden (myös vienti, engl. export) avulla tarvittaessa siirtää eli migroida toiseen järjestelmään tai arkistoon. MIKSI? Migraatiot mahdollistavat pitkään säilytettävän tiedon käytettävyyden yli ohjelmisto- ja laitteistosukupolvien. Esimerkkejä siirtotilanteista ovat tiedon siirtäminen arkistoon ja pitkäaikaissäilytykseen tai tietojärjestelmän vaihtaminen järjestelmän vanhentumisen vuoksi. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 8 |
MITÄ? Tieto-objektit ovat kaikkien niiden tahojen käytettävissä, joilla on niihin käyttöoikeudet. Jos tieto-objekti sisältää rajoitettuja elementtejä, järjestelmän pitää pystyä muodostamaan siitä julkisesti käytettävä esitysmuoto. MIKSI? Jotta tieto olisi pitkäaikaisesti käytettävissä, sen pitää olla mahdollisimman laajasti saatavilla. Käyttäjille pitää olla pääsy tietoon sen julkisuusasteen rajoissa. MITEN?
|
ARVIOINTIKRITEERI 9 |
MITÄ? Tietojärjestelmä on organisaatiokohtaisten, kansallisten ja kansainvälisten tietoturvallisuusvaatimusten mukainen. MIKSI? Riittävät tietoturvallisuustoimenpiteet ovat pitkällä aikavälillä tiedon eheyden ja autenttisuuden varmistamisen kannalta ratkaisevia. Tiedon hyödyntäjän pitää pystyä luottamaan siihen, että kaikki tiedot on tallennettu järjestelmään riittävin valtuuksin ja että ne on koko elinkaarensa ajan suojattu luvattomilta muutoksilta. MITEN? Varmista, että tietoturvan toteuttamisessa noudatetaan kansallisia tietoturvavaatimuksia ja -linjauksia ja että omaa organisaatiotasi koskevat suositukset ja standardit ovat tiedossa. |